D.U.K

 Kyla daugybė klausimų? Čia rasi atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus.


Koks turėtų būti dalyvio anglų kalbos lygis?
Anglų kalba turėtų būti bent vidutinio lygio, tiek supratimo prasme, tiek šnekamoji.
Kada reikia užsiregistruoti programai?
Kuo anksčiau užsiregistruojate, tuo daugiau turite galimybių spėti susirasti sau patinkantį darbą patys arba rinktis iš mūsų siūlomų darbdavių. Registracija vykdoma jau nuo rugsėjo mėnesio!
Kokios procedūros atliekamos po to kai ateinama užsiregistruoti?
Ateinant užsiregistruoti reikia turi turėti pasą bei studento pažymėjimą. Tuomet vykdomas interviu anglų kalba - įvertinamas studento anglų kalbos lygis. Užsiregistravus ir pasirašius sutartį su ZIP Travel, studentas per 7 dienas pristato sutartyje numatytus dokumentus bei pradinį įnašą už programą. Surinkus reikiamus dokumentus bei sumokėjus avansinį mokestį, studentas pats ieškosi darbo arba renkasi iš mūsų siūlomų darbdavių ir dalyvauja interviu. Pasirinkus arba susiradus darbą, ZIP Travel siunčia studento dokumentus sponsoriui JAV. Sulaukus sponsoriaus patvirtinimo, paruošiamas ir atsiunčiamas leidimas - DS-2019 forma. Tuomet studentas ruošiasi pokalbiui ambasadoje dėl JAV vizos gavimo. Perkami bilietai.
Ar suteikiama informacija apie vykimą į JAV prieš išvykstant iš Lietuvos?
Prieš išvykstant iš Lietuvos visiems programos dalyviams suteikiama informacija apie kelionę į JAV, pateikiamas dokumentų, kuriuos turi vežtis į JAV, sąrašas, taip pat kiti patarimai nuvykus į JAV.
Kiek pinigų reikėtų vežtis su savimi į US?
Patartina su savimi turėti apie 1000 USD, kurie bus reikalingi iki pirmosios algos JAV.
Kur reikia kreiptis ekstra atveju būnant JAV?
JAV sponsorius turi nemokamą telefono liniją, kuri veikia 24 val. per parą. Taip pat visuomet galite kreiptis į ZIP Travel ir Jums padėsime.
Ar galima dalyvauti programoje antrą kartą?
Dalyvauti programoje galima tol, kol dalyvis atitinka JAV ambasados programos dalyviams keliamus reikalavimus. Patartina užsiregistruoti kuo anksčiau, rugsėjo – spalio mėn., iš karto po grįžimo į Lietuvą.
Kas yra DS-2019 forma?
DS-2019 forma yra dokumentas, kurį reikia pristatyti JAV ambasadai dėl J-1 vizos gavimo. Šioje formoje nurodytos datos - tai laikotarpis, kuriuo galite legaliai dirbti JAV
Kas yra J-1 viza? Ar tikrai ją gausiu?
Tai viza, kuri leidžia studentui vykti į JAV ir dirbti iki 4 mėnesių vasaros atostogų metu.
JAV Ambasada turi pilną teisę neišduoti vizos. ZIP Travel, jau daug metų dirbanti su darbų programomis, turėjo labai mažai atvejų, kada studentas negavo vizos. O ir tai buvo labai akivaizdžios priežastys t.y. nusižengimai pildant dokumentus ar melagingos informacijos pateikimas. Tačiau, jei visa informacija pateikta agentūrai yra teisinga ir studentas neturi jokių pažeidimų, tai viza turėtų būti išduota. ZIP Travel padės paruošti dokumentus vizai, o taip pat pakonsultuos prieš pokalbį ambasadoje.
Jei negausiu vizos, ar atgausiu įnašą už programą?
Negavus JAV vizos grąžinami visi mums iki tol avansu sumokėti programos mokesčiai, išskaičiuojant netesybas, kurių dydį nustato sponsorius.
Jei turiu turistinę JAV vizą, ar reikia gauti J-1 vizą?
Taip. Turistinė viza nesuteikia teisės dirbti JAV. Visiems programos dalyviams privaloma gauti J-1 vizą.
Ar galiu prasitęsti J-1 vizą?
J-1 vizos pratęsimas negalimas. Programos dalyviai privalo išvykti iš JAV pasibaigus vizos galiojimui. Pažeidus šią taisyklę dalyvis gali būti deportojuomas iš šalies. Tai turės neigiamos įtakos, jei norėsite gauti vizą ateityje.
Kokų klausimų galiu tikėtis pokalbio dėl vizos metu?
Paprastai programos dalyviui pokalbio dėl vizos metu yra užduodamas keletas paprastų klausimų, norint patikrinti, ar dalyvis kalba ir supranta angliškai ir, ar žino, kur ir ko vyksta į JAV. Dažniausiai užduodami klausimai yra šie:
  • koks yra tavo kelionės tikslas? 
  • ar turi draugų, giminių JAV? 
  • ar tau, tavo giminėms teko anksčiau lankytis JAV? 
  • kokie tavo ateities planai? 
  • ar ketini likti gyventi JAV? Jei ne, tai kodėl? 
  • ką studijuoji? 
  • kur ketini dirbti? 
  • kokios bus tavo pareigos? 
  • kaip radai darbą? 
  • ar vyksti vienas? 
  • ar ketini keliauti po JAV? Jei taip, kokias vietas norėtum aplankyti? 
  • kokie planai baigus mokslus? 
  • kas sponsoriuoja tavo kelionę? 
  • ar ketini išsilaikyti egzaminus be skolų prieš isvykdamas į JAV? 
  • kokie tavo pomėgiai?
Ar būtinai reikia gauti „Social Security Number“?
Taip. JAV darbdaviai negali legaliai leisti studentams dirbti be Socialinio draudimo (SSN).
Aš užsiregistravau SSN kortelei gauti, tačiau nesulaukiu atsakymo. Ką daryti?
Reikia pasiskambinti į Social Security Administration tel nr. 1 800 772 1213  ir išsiaiškinti, kokioje stadijoje yra dokumentai. Jei jie iš viso nebuvo užregistruoti, gali reikėti iš naujo pateikti paraišką dėl SSN kortelės gavimo.
Jau esu dirbęs JAV. Ar reikia pakartotinai pateikti paraišką dėl SSN kortelės gavimo?
Ne. SSN kortelės numeris išduodamas vieną kartą ir visam laikui. Kortelės galiojimo laikas neribotas, tad antrą kartą važiuojant dirbti į JAV, galima naudotis ta pačia SSN kortele. Jei kortelė pametama, galima išsiimti dublikatą.
Kokio darbo galiu tikėtis Amerikoje? Ar galiu gauti darbą ten pat, kur ir mano draugas
Dažniausiai siūlomi darbai aptarnavimo srityje, viešbučiuose, moteliuose, kavinėse, picerijose, ledų prekyboje ir kt., kur nereikalaujama specialių profesinių sugebėjimų. Pildant anketą ZIP Travel biure, galite anketoje pažymėti, jog pageidaujate darbo toje pačioje vietoje kaip ir Jūsų draugas, ir paminėti draugo vardą bei pavardę. Draugas pildydamas anketą taip pat turėtų pažymėti šį pageidavimą ir paminėti Jūsų vardą.
Ką daryti, jei neturiu darbinės patirties?
Pildant anketą apie patirtį, nepamirškite paminėti visus turėtus darbdavius. Net jei oficialiai niekur nesate dirbęs, tačiau turėję tam tikrų atsakomybių kaip pvz. mažesnio brolio priežiūra ar geranoriška pagalba, tai taip pat paminėkite.
Parašiau laišką daugybei darbdavių, tačiau negaunu iš jų atsakymo. Ką daryti?
Prisiminkite, jog darbdavys, kuriam Jūs siuntėte savo CV, gauna daugybę laiškų ir jam reikia laiko, jog galėtų visus peržiūrėti ir atsirinkti labiausiai tinkantį kandidatą. Žinoma, jei labai norite šios darbo vietos, būtinai rašykite kelis kartus ar net pasiskambinkite darbdaviui ir praneškite, jog labai laukiate iš jo atsakymo.
Ar privalo darbdavys suteikti gyvenamą vietą bei maitinimą?
Darbdavys neprivalo suteikti gyvenamos vietos, tačiau daugelis tai suteikia už papildomą mokestį. Labai svarbu tai aptarti su darbdaviu prieš pasirašant darbo kontraktą.
Kaip man susirasti gyvenamą vietą JAV?
Jei darbdavys nesuteikia gyvenamos vietos, studentas turi ieškotis pats. Tai turi būti daroma prieš išvykstant iš Lietuvos. ZIP Travel gali padėti surasti trumpalaikių pigesnių variantų arba galima ieškotis pačiam per nakvynės rezervacines sistemas: www.booking.com, www.airbnb.com ir pan.
Kiek valandų per savaitę galėsiu dirbti?
Paprastai studentai dirba 35-40val/sav, tačiau dauguma studentų, susiradę antrus darbus, dirba ir iki 60 val/sav.
Ar galėsiu pakeisti darbo vietą JAV, arba iš viso nenuvykti pas tą darbdavį, su kuriuo pasirašiau kontraktą?
Nepriklausomai pagal kokį programos tipą dalyvis vyksta į JAV, t.y. darbą susirado pats, ar susirado per ZIP Travel, privaloma nuvykti pas darbdavį, nes šio darbo pasiūlymo pagrindu jums išduodama DS-2019 forma. Nepaisymas šios sąlygos gali būti priežastimi, dėl kuriuos studentas negalės tęsti dalyvavimo programoje.
Jei studentas ieškojosi darbo pats, tokiu atveju, pats tariasi su darbadviu dėl darbo pakeitimo iš anksto. Taip pat studentas privalo pranešti apie darbo pakeitimą sponsoriui ir pateikti naują darbo pasiūlymą. Jei peržiūrėjęs naują darbo pasiūlymą sponsorius leis keisti darbą, tuomet galėsite pradėti dirbti naujame darbe.
Kada galima pradėti dirbti?
Darbo pradžia turi būti ne anksčiau nei nurodyta data ant DS-2019 formos.
Ar galiu susirasti antrą darbą?
Taip, dažniausiai darbdaviai neprieštarauja, jog turėtumete antrą darbą, jei tik jis netrukdo pirmajam. Susiradus antrą darbą, visų pirma, būtina apie tai informuoti savo sponsorių JAV nemokamu telefonu ar el. paštu bei nusiųsti visus reikiamus dokumentus, kurių sponsorius paprašys.
Ar galiu atvykti į JAV anksčiau nei pradėsiu dirbti?
Taip, bet pageidaujama ne anskčiau nei 10 dienų iki darbo pradžios datos, kuri nurodyta ant DS-2019 formos.
Noriu prasitęsti savo darbo laiką. Kaip tai padaryti?
Programos dalyviai turi teisę dirbti iki tos dienos, kuri nurodyta ant DS-2019 formos. Prasitęsti kontrakto negalima.
Ar dirbdamas JAV turiu mokėti mokesčius?
Taip, mokesčius mokėti turite. Mokamų mokesčių dydis priklausys nuo gaunamo atlyginimo. Dalyviai, sugrįžę iš JAV, turi galimybę susigrąžinti mokesčius. Kreipkitės į ZIP Travel ir užpildykite anketą!
Kokius mokesčius turiu mokėti, o kokių ne?
Studentai, dirbantys pagal J-1 vizos programą, turi mokėti State ir Federal mokesčius. Nereikia mokėti Social Security, Medicare, FUTA mokesčių.
Kokią formą reikia užpildyti, kad galėčiau susigrąžinti JAV permokėtus mokesčius?
Baigiant darbus JAV reikia užpildyti W-4 formą, kurią išduoda darbdavys, taip pat palikti darbdaviui savo Lietuvos adresą, kur galėtų atsiųsti W2 formą, kuri ir reikalinga mokesčių susigrąžinimui. Taip pat reikia turėti paskutinius atlyginimo kvitelius iš visų turėtų darboviečių.
Kokių dar dokumentų reikia, norint susigrąžinti mokesčius?
Norėdami susigrąžinti mokesčius turite pateikti J-1 vizos, paso, SSC kortelės kopijas, I-94 formos kopiją,  paskutinius algalapius bei W2 formas iš visų JAV turėtų darbdavių. Pagrindinį dokumentų paketą mes pateiksite užpildyti ZIP Travel biure.
Kur galiu susigrąžinti JAV mokėtus mokesčius?
ZIP Travel padės susigrąžinti mokesčius ir suteiks visą reikiamą informaciją apie mokesčių susigrąžinimą.
Kur galiu užsisakyti bilietą į JAV?
Programos dalyviams aviabilietus gali padėti užsakyti ZIP Travel. Patyrę vadybininkai parinks patį optimaliausią skrydžio variantą iš tų, kurie siūlomi Lietuvos rinkoje daugumoje agentūrų bei iš papildomų bilietų, kuriuos turi galimybę pardavinėti tik ZIP Travel. Galėsite pasirinkti pigesnį variantą ar kiek brangesnį, bet Jums patogesnį.
Ar galima keisti atgalinę aviabilieto datą į Lietuvą?
Akcijų metu siūlomi bilietai paprastai būna negrąžinami ir nekeičiami, tad siūlome rinktis šiek tiek brangesnius, tačiau suteikiančius galimybę keisti skrydžio datas, kadangi nuvykus į JAV kelionės planai labai dažnai pakoreguojami. Bebūnant JAV studentai dažnai nutaria pakeliauti ilgiau nei manė prieš išvykdami.
Noriu pakeisti atgalinę bilieto datą i Lietuvą. Kaip tai padaryti?
Norint pakeisti aviabilieto datą, reikia kreiptis arba į aviakompaniją, su kuria vykdomas skrydis, arba į ZIP Travel, jei bilietai buvo pirkti su mūsų pagalba.
Ar įeina į programos kainą medicininis draudimas?
Programos dalyviai apdraudžiami laikotarpiui, kuris yra nurodytas ant DS-2019 formos. Jei planuojate JAV būti ilgiau pasibaigus darbui, pakeliauti po šalį (dalyviai papildomai gali keliauti iki 1 mėn, pasibaigus programai, tačiau ne vėliau nei iki nustatytos JAV ambasados grįžimo į Lietuvą datos), turite apsidrausti papildomai. Tai galite padaryti ZIP Travel prieš išvykstant į JAV.
Ar JAV yra nemokamas tarptautinis draudimas?
Ne, JAV nėra tarptautinės draudimo sistemos. Tai reiškia, jog tam, kad būtų padengtos visos išlaidos, susijusios su pirmąja medicinine pagalba, reikalingas medicininis draudimas.
Kada baigia galioti mano medicininis draudimas?
Draudimo laikotarpis sutampa su DS-2019 formos Pradžios/Pabaigos datomis. Todėl, jei planuojate atvykti anksčiau nei nurodyta ant šios formos „Start date“ arba išvykti vėliau nei nurodyta „End Date“, turite apsidrausti papildomai. Tai galite padaryti ZIP Travel biuruose, prieš išvykstant į JAV, arba Jus gali apdrausti ir artimieji atvykę į ZIP Travel. Tokiu atveju, draudimo polisą atsiųsime elektroniniu paštu.
Aš pamečiau arba man pavogė dokumentus. Ką daryti?
Jei pavogė DS-2019, pirmiausia reikia gauti naują DS-2019 formą. Iš karto kreipkitės į ZIP Travel.
Susisiekti su Lietuvos ambasada dėl naujo paso išdavimo.
Man nepatinka mano darbdavys. Ką daryti?
Jūs turite teisę pakeisti darbdavį tik gavus sutikimą iš sponsoriaus bei ZIP Travel. Tik peržiūrėjus visas priežastis, kodėl darbdavys Jūsų netenkina, galite gauti leidimą pakeisti darbdavį. Taip pat sponsoriui JAV turite pateikti naują darbo kontraktą bei naują gyvenamosios vietos adresą ir kontaktinius duomenis.
Turiu problemų dėl gyvenamosios vietos nuomos: būsto savininkas kelia nuomos kainą, negrąžina depozito. Ką daryti?
Prieš įsikeliant į būstą dažniausiai pasirašoma sutartis, tad joje turėtų būti numatyta, ar galima kelti mokesčius ir kiek. Jei Jūsų netenkina naujos sąlygos, susiraskite naują gyvenamąją vietą, tačiau įsitikinkite, ar nėra baudų. Taip pat galite darbdavio paprašyti pagalbos dėl naujos gyvenamosios vietos suradimo.
Kokį reikia turėti vairuotojo pažymėjimą, norint vairuoti JAV?
Tai priklauso nuo valstijos, į kurią ruošiatės važiuoti. Paprastai tinka tarptautinis vairuotojo pažymėjimas. Tačiau, jei Jūsų darbas bus tiesiogiai susijęs su vairavimu, jums teks išsilaikyti toje valstijoje galiojančias teises. Dalyviai, kurie tai yra darę, sako, kad gauti teises JAV yra lengviau nei Lietuvoje.
Ar galioja medicininis draudimas, kuriuo esu apdraustas programos metu, jei įvyksta autoįvykis, vairuojant automobilį?
Ne, medicininis draudimas nedraudžia nuo nelaimingų atsitikimų, įvykusių automobilio vairavimo metu. Avarijos atveju Jums galioja prie automobilio draudimo priskaičiuotas sveikatos draudimas, todėl įsitikinkite, ar mašina drausta.
Koks draudimas reikalingas vairuojant automobilį JAV?
Jums reikėtų turėti bent jau „Third Party Liability“ ir „Collision Damage Waiver“ draudimus. Geriausia būtų, jei draudimu pasirūpintumėt dar neišvykus iš Lietuvos, kadangi draudimo kompanijos JAV dažniausiai kitataučius draudžia pakankamai brangiais tarifais, tuo labiau trumpesniam laikotarpiui.
Kas geriau: pirkti automobilį ar išssinuomoti?
Tai priklauso nuo to, kur gyvenate ir kiek ilgai planuojate naudotis automobiliu JAV. Jei gyvenate pakankamai mažame miestelyje, galbūt automobilis tikrai pravers. Tačiau, jei gyvenate pakankamai gerą visuomeninį transportą išvysčiusiame mieste, protingiau būtų naudotis būtent juo.
Jei automobilis reikalingas tik trumpam laikotarpiui, patartina jį išsinuomoti. Perkant automobilį investuoti pinigai bei laikas Jums neatsipirks, kai norėsite jį parduoti.
Noriu išsinuomoti automobilį, ką reikia daryti?
Pirmiausia reikia kreiptis i agentūrą, kuri užsiima automobilių nuoma.
Turite turėti vairuotojo pažymėjimą bei kreditinę kortelę. Jei Jūsų amžius yra mažiau nei 25 metai ir vairavimo stažas iki 2 metų, tokiu atveju, automobilio nuomos kaina bus didesnė, o dalis kompanijų apskritai gali atsisakyti nuomoti automobilį tokiam asmeniui.


Turite klausimų? Susisiekite su mumis!


Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį

Tik patys geriausi savaitiniai pasiūlymai, jokio spamo, lengvas atsisakymas